Αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του Κλήδονα και του Αφανού

 Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκεύης στην Άνω Σύρο με μεγάλη επιτυχία η αναβίωση του εθίμου του κλήδονα και του αφανού. Η πλατεία της Καμάρας κατακλείστηκε από κόσμο, που βρέθηκε στην Ανω Σύρο για να παρακολουθήσει τα έθιμα του κλήδονα και του Αφανού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις ευχαριστίες του κ. Σολάρη ευχαριστώντας τον Δήμο Σύρου –Ερμούπολης. Επίσης ευχαρίστησε επίσης τους Συλλόγους των Ηπειρωτών Σύρου και Στερεοελλαδιτών Σύρου για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση αυτή.

Στην συνέχεια πήραν την σκυτάλη τα χορευτικά των Στερεοελλαδιτών, Ηπειρωτών και του Παραδοσιακού εργαστηρίου Σύρου ”Άρωμα Παράδοσης” που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Στην συνέχεια έγινε η αναβίωση του κλήδονα από παιδιά του Παραδοσιακού εργαστηρίου Σύρου ”Άρωμα Παράδοσης” έτσι ακριβώς όπως γίνονταν στην Άνω Σύρο σύμφωνα από έρευνα του κ. Νίκου Σολάρη.


Στην συνέχεια έβαλαν τα μαγιάτικα στεφάνια αλλά ζητήθηκε απο το Δήμο να μην ανάψει φωτιά λόγων των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο κόσμος γέμισε τα γραφικά στενά της Άνω Σύρου και ξεχύθηκε στο παραδοσιακό οικισμό.

Στην Εκδήλωση  ήταν παρών η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου Ερμούπολης κ. Αλίκη Λεονταρίτη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Ανδρέας Γιαλόγλου, ο πρόεδρος της κοινότητας Ανω Σύρου Πέτρος Ραουζαίος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας Ρόζα Ξανθάκη, Νικόλαος Σκευοφύλαξ, Απόστολος Ρουσσουνέλος και ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Ελσίνκι της Φιλανδίας και φίλος της Σύρου κ. Κίμωνας Παπαδόπουλος.










Πηγή: https://cyclades24.gr/2022/06/anabiosi-klidona-afanou-ano-syros/